Egyedi talpbetét az Ön talpához igazítva!

Csak személyesen üzletünkben! A termék egészségpénztár számlára is megvásárolható!


Podiart egyedi talpbetét: Podiart számítógépes talpvizsgálat alapján egyedileg tervezett és kézzel gyártott Podiart talpbetét" 2013-ban MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJAS lett.

A bőr betét természetes anyagokból készül. Az alaplap préselt kéregalapanyag, a betétet felépítő modulok gumiból készülnek és a fedőréteg krómcserzett sertésbőr. Leginkább az a vásárló rendeli, aki vékonyabbat szeretne, ill. nem izzadékony a lába.

A polifoam pedig egy puha, szintetikus anyag, ami könnyen tisztítható (egy szappanos nedves szivaccsal), és azoknak szoktuk ajánlani, akiknek izzadékony a lába, ill. sportoláshoz is ez ajánlott.
A fent említetteken kívül két speciálisnak nevezhető betét típus is választható: a biobőr és a noene anyag.

Egy speciális készülék segítségével lefényképezzük a talpát. Ennek segítségével, olyan betétet tudunk Önnek készíttetni ami igazodik az Ön talpához.  Az egyedi talpbetét készítés során szabadalommal védett eljárásában a talp nyomását optikai módszerrel vizsgáljuk. Ha valaki mezítelen lábbal egy üveglapra áll, akkor az üveglap másik oldalán a nyomásviszonyokat hűen tükröző rajzolat keletkezik. Ez a rajzolat, mint nyomásponti térkép az alapja a számítógépes talpvizsgálatnak. A kóros nyomásponti elrendezés láb problémaként fogható fel, és minden láb betegséghez jellegzetes talpi kép tartozik.

A Podiart talpbetét kezelés célja ennek a hibás nyomásponti elrendezésnek a korrekciója, a megbomlott statikai egyensúly helyreállítása. Dr. Kökényesi Imre szabadalma alapján, a talpkép felvétele után képzett szakemberek tervezik meg az adott lábnak megfelelő betét térképét. Ennek alapján készül az egyedi talpbetét. A talpbetét puha, természetes anyagokból készül, nem allergizál, kényelmes. A láb korrekcióját fájdalom nélkül biztosítja, ezért szinte mindenki panasz és mellékhatás nélkül viselni tudja.

Elkészülési idő: 2-3 hét

2., Podiart-Számítógépes talpvizsgálat és talpbetét készítés:

Az egészséges emberi láb álláskor három ponton támaszkodik a talajra: az I. és V. metatarsus fejecsén és a sarokcsonton. Talp, láb, boltozat.Ezen fő pontok között, az építészetben ismert, feszítőszerkezethez hasonló ívek feszülnek ki.

Az egymás mellé helyezett két láb kupolaszerű boltozatot képez. A boltozat nem merev, a csontok közti szalagok és ízületek a járáskor keletkező rázkódásokat letompítják és a járást simává teszik.

A nyomásvizsgálat

Az optikai barografia cégünk (Podiart) bejegyzett szabadalma.
Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor orrunkat az ablaküveghez szorítjuk, az üveg másik oldalán jellegzetes ábra látható a nyomott területen. Ez a rajzolat arányos a nyomással, ami létrehozta. Ebben az esetben az orrcsúcson látható a kifejezettebb, kifelé haladva pedig a kevésbé nyomott részek.

Ezt a jelenséget már régen leírta a tudomány, de gyakorlati alkalmazására csak most került sor.

Kepler törvénye

Ha a fény az optikailag ritkább közegből (pl. levegő) lép át a sűrűbbe, a törési szög mindig kisebb lesz a beesési szögnél. A béta szöget tovább növelve a fény többé már nem tud kilépni a közegből, hanem ilyenkor a határfelületen complete reflexion teljes visszaverődést szenved (Kepler, 1611).
A szöget ezért a teljes visszaverődés határszögének nevezzük. A fényvezető szálak is ezt a természettörvényt használják ki a fény csapdába ejtéséhez. 

A Goos-Hänchen phenomen

Ellentmondásnak tűnik, hogy a teljes visszaverődés függ azon közeg törésmutatójától, amelybe be sem lép a fény. A pontosabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a valóságban a fény igen kis távolságon (egy-két hullámhossznyi mélységben) behatol a másik közegbe is, és fokozatosan fordul vissza a kiinduló közegbe, miközben a visszavert sugár egy kissé eltolódik, mert egy kevés utat abban is megtesz.
A lényeg az, hogy e jelenség gyakorlati alkalmazásával képesek vagyunk egy testrész - jelen esetben a talp - felületének nyomáseloszlását egyedi, és minden eddiginél pontosabb módon meghatározni és a mérési eredményeket felhasználni.

A súlyvonal

A támaszkodási felületeket vizsgálva azt látjuk, hogy a sarokcsont és az első középcsont fejecsének nyoma erősebb, mint az ötödik középcsonté. Ezt a teher eloszlása, a súlypont helyzete okozza. A legjobban nyomott terület a test súlyát képviselő úgynevezett súlyvonal. 
Így a súlyvonal még egészséges, ép láb esetén is - eleve a sarokcsont belső szélén halad át, növelve a láb belső (medialis) részének terhelését. 
A hosszboltozat belső ívére jutó erő igen nagy, a szalagrendszer is csak rugalmassága határáig képes fenntartani a boltozatot. A súlyvonal álláskor (statikus helyzet ) különböző módon oszlik el, de járáskor (dinamikus helyzet) jellegzetes vonalban halad előre.

A súlyvonal lefutása egészséges láb esetén 
A sarok közepe - a láb külső széle - a lábközépcsontok bázisa, itt befelé fordul - kb.
75 %-a az erőnek az I.-es, 25 %-a az V. lábközépcsont fejecséig jut el, ahol megtámaszkodik vagy ellöki a lábat a talajtól.

A járás fázisai

A járás alatt felvett podoszkópos képsorozatot elemezve megállapíthatjuk, hogy a statikus nyomásponti kép a lépés fázisaiban keletkező dinamikus nyomásponti képek mozaikjából, és csak abból tevődik össze. 
Ezért a statikus képből következtethetünk a dinamikus komponensekre.

 

A statikai problémák

A láb betegségeit elsősorban statikai problémák okozzák, az ún. közönséges lábproblémák döntő többsége valamelyik boltozat süllyedése, ill. ennek folyományaként létrejött elváltozások miatt jön létre.

Különböző, exogén és endogén okok (hirtelen nagy terhelés, szalaggyengeség, túlsúly, helytelen életmód, hormonális változások stb.) miatt a boltozatot tartó szalagok megnyúlnak. Emiatt a boltozat megsüllyed és a súlyvonal iránya megváltozik, pl. hosszanti boltozat süllyedése esetén a belső oldal felé tolódik.

 

A kóros nyomvonal diagnosztikai meghatározása

A nyomásponti képen tanulmányozzuk a statikai rendellenességek következtében kialakult kóros nyomásponti alakzatokat. Meghatározzuk a súlyvonal lefutásának irányát (nyomvonal) a fő nyomáspontok összekötésével, majd összehasonlítjuk a normálisnak tekintett iránnyal. Bokasüllyedés, lúdtalp esetén pl. a nyomvonal a belső oldal felé tolódik, harántboltozatsüllyedés esetén nem az öregujj felé, hanem a II. ujj felé halad stb.

 

A számítógépes talpvizsgálat    

 

Kb. 5-10 percet vesz igénybe.

Talpvizsgálatra nem kell külön időpontot kérni, bármikor lehet jönni nyitvatartási időben.

Cukorbetegek részére sajnos nem tudjuk vállalni az egyedi talpbetét készítését. Cukorbetegség esetén gyakran előfordul ún. neuropátia, ami egy tünetegyüttes és ilyenkor elsősorban a kis erek károsodnak, ami fájdalomérzés kiesést is okozhat. Ilyenkor fennállhat a veszély, hogy ha esetleg a betét bőrkeményedést okozna a talpon, akkor későn venné észre a beteg, amikor már kisebesedik, legrosszabb esetben fekély alakulhatna ki.

Az Ő részükre standard diabetes betétet tudunk ajánlani.

Még egy infó!

A talpbetét hordását „csak" iskoláskortól ajánljuk. Mi azt az elvet valljuk, hogy a korán elkezdett talpbetét hordásával csak ellustítanánk a „lábacskájukat". Ebben a korban erősödnek meg a talpi szalagok, izmok, amik felelősek a boltozatok fenntartásában. Ebben az időszakban - az általunk is forgalmazott - szupinált sarkú cipő hordását, illetve talptornát javasolunk.

Évente érdemes új felvételt készíttetni, így össze tudjuk hasonlítani a korábbi felvétellel, hogy történt-e változás a két kép között.

A talpbetét ára: 9.900,- Ft


Szeretettel várjuk Önöket!

Medorto Gyógyászati Szaküzlet:  

Szombathely, Király utca 33.

+36 70 774 6743

LábDoktor Kényelmi Cipők és Papucsok Szaküzlete:

Szombathely,Király utca 1/A.

+36 70 779 9427, +36 94 769 041